poniedziałek, 9 lipca 2007

Terminy związane z Yerba Mate

Apostoles - miasto prowincji Misiones znanej z plantacji yerba mate , głowna ulica miasta to Polonia
canchado - kolejny etap w procesie przetwarzania liści, polegający na grubym ich zmieleniu
cebar el - przygotowywanie mate
cebador - mistrz ceremonii przygotowywania yerba mate
chá-mate - mate cocido
ca’a - yerba mate w języku Guarani
chimarrao - yerba mate
canchada - półprodukt w procesie produkcji yerba mate; liście ostrokrzewu paragwajskiego wysuszone, bardzo grubo mielone
compuesta - yerba mate z dodatkiem innych ziół w tym mięty, lipii, tymianku , cedru lub rumianku
congonha - yerba mate
de leche - mate z mlekiem
dulce - mate z cukrem
erva mate - yerba mate w Brazylji
erveira - yerba mate
galleta -mate o okrągłym spłaszczonym kształcie
guampa - mate zrobiona z bydlęcego rogu
herba - zioło
hervea - yerba mate
Ilex paraguayensis - łacińska nazwa ostrokrzewu paragwajskiego
lavado -mate po wielu dolewkach wody, bez smaku , fusy
kkiro - mate
kali chaye - yerba mate
mate - tykwa łac.(Lagenaria vulgaris) - naczynie do picia naparu z yerby
matero - osoba przygotowująca mate
mate con bobilla - wspólne picie mate ,rytuał
pava - czajniczek
palo santo - drewno z którego wykonuje się naczynie do picia mate
Paraguay cayi - yerba mate
poro -mate o wydłużonym kształcie, przypominającym gruszkę
picaflor - koliber maleńki ptak zamieszkujący okolice dziko rosnących ostrokrzewów paragwajskich
reducciones - misje jezuickie plantacje yerba mate
siorbak - osoba , która siorbie przy piciu yerby -bardzo normalna sprawa
surubi - ryba potwór z Górnej Parany
tereré - yerba mate zalana zimną wodą, czasem pita z lodem, ziołami, limonką lub innymi owocami
yerba mate - wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego przygotowane do robienia naparu;
tostada - yerba mate poddana procesowi prażenia
Tierra Colorada - Czerwona Ziemia , zamieszkiwana przez polskich osadników część prowincji Misiones
yerbera - pojemnik do przechowywania yerba mate
yarara - jadowity wąż z dorzecza Parany
yacare - kajmany
zapecado - proces przetwarzania ściętych liści , polega na krótkotrwałym ich podgrzewaniu do wysokiej temperatury 470°C

źródło: http://www.yerbastory.pl/slownik/

Brak komentarzy: