poniedziałek, 23 lipca 2007

Właściwości Yerba mate

Yerba mate pod względem zawartych składników, była już badana wiele razy, chociaż jej właściwości nadal nie są powszechnie znane. Na jej skład decydujący wpływ ma region, w którym roślina wzrasta, fakt czy rośnie w stanie dzikim czy na plantacji, jej czystość, metody zbioru i przerobu. Pierwsze badania analityczne przeprowadzone były już w roku 1836. Przeprowadzone później analizy dały podobne rezultaty, a ewentualne rozbieżności mogły wynikać z jakości próbek i rodzajów yerba mate.

Przykładowe dane (w 100gr) jednego z gatunków Yerba Mate:

Glukoza
0.59 gr
Sacharoza
2.77 gr
Proteiny
2.14 gr
Kofeina
0.85 gr
Witamina C
5.11 mg
Witamina B1
1.48 mg
Witamina B6
0.94 mg
Wapń
80.9 mg
Fosfor
45.9 mg
Żelazo
2.2 mg
Magnez
58.6 mg
Sód
14.1 mg
Potas
100.6 mg

Brak komentarzy: