piątek, 24 sierpnia 2007

Napar Yerba Mate

1.Yerba mate dzięki zawartości pochodnych ksantyn (kofeina, teobromina, teofylina) z powodzeniem zastępuje kawę i w przeciwieństwie do niej posiada mniej skutków ubocznych, takich jak bezsenność, czy podenerwowanie. Podnosi sprawność fizyczną i intelektualną, zwiększa żywotność i energię, polepsza zdolność koncentracji, rozjaśnia umysł, powoduje rozluźnienie i jest wspaniałym naturalnym środkiem pobudzającym ciało i umysł.

W przeciwieństwie do kawy nie podnosi ciśnienia tętniczego. Dzięki działaniu ksantyny w połączeniu z uaktywnieniem substancji zapasowych poprawia funkcjonowanie układu krążenia oraz korzystnie wpływa na centralny układ nerwowy, który stymuluje energię psychiczną.

2. Zwiększa zdolność odpornościową organizmu.

3. Zalecana jest do spożywania jako napój zawierający substancje odżywcze i zdrowotne, może sprawić, że chociaż jesteśmy głodni, to czujemy się nasyceni (zalecana przy odchudzaniu).

4. Wykorzystywana jest w medycynie jako stymulator Centralnego Ośrodka Nerwowego.

5. Reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, odbudowuje zniszczone tkanki żołądka i jelit.

6. Stymuluje osłabiony, zmęczony system nerwowy, likwiduje podenerwowanie,

Yerba Mate jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Przeprowadzone badania wykazały zawartość:

* z grupy ksantyn - MATEINY, która stymuluje Centralny Układ Nerwowy, nie powodując uzależnienia
* witaminę A (konieczną do prawidłowego wzrostu, uodparniającej organizm przeciw infekcjom, polepszającą wzrok)
* witaminę B1 (niezbędnej do utrzymania prawidłowego stanu układu nerwowego, ułatwiająca trawienia)
* witaminę B2 (wzmacniającą włosy),
* witaminę C (środek antytoksyczny, wzmacniający zęby, zwiększający ilość czerwonych krwinek),
* żelazo (konieczne do utrzymania normalnego poziomu sprawności fizycznej),
* sód, potas,- wapno (wzmacniające kości i zęby),
* magnez , krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę, inozytol.


Aby wykorzystać wszystkie właściwości Yerba Mate, należy ją właściwie przygotować. Najlepiej stosować wodę źródlaną lub świeżo filtrowaną. Liście należy zalać wodą mineralną (lub świeżo filtrowaną) o temperaturze 80 stopni C. Zaparzanie powinno trwać 2-4 minuty do czasu aż liście spęcznieją.

Parzy się ją w specjalnych, pękatych naczyniach - Calebassach (najpopularniejsze są robione z tykwy), oraz sączy się za pomocą bombilli - specjalnej rurki zakończonej siteczkiem. Yerba Mate można także pić zmrożoną, z dodatkiem cytryny, lub mięty.

Brak komentarzy: