piątek, 26 października 2007

Skład chemiczny Yerba Mate

Na długo przed tym jak zanalizowano skład chemiczny Yerba mate – była w szerokim stosowaniu wśród Indian Guarani, którzy świadomie używali jej zarówno ze względu na zdrowotne właściwości jak i właściwości pobudzające, oraz energizujące - dzięki którym skutecznie walczyli ze zmęczeniem i głodem!


Skład chemiczny Yerba-mate jest od lat przedmiotem badań i analiz największych i najsławniejszych laboratoriów od Hamburga po Misines.


Badania wykazały że w skład tego krzewu wchodzi niespełna 200 lotnych substancji chemicznych! Mate ma bogaty wachlarz substancji naturalnych, które mają szerokie oddziaływanie na organizm!


Yerba–mate wykorzystywana jest w medycynie między innymi – jako stymulator centralnego ośrodka nerwowego, środek moczopędny, przeciwreumatyczny i wspomagający przemianę materii.


W zachodniej medycynie określana jest ponadto jako środek: ściągający, napotny oraz przeciwgorączkowy, zawiera liczne witaminy i minerały. Jest także bogatym źródłem żywic, włókien i olejków eterycznych.


Zawiera karoten, witaminę A, C, E, B1, B2, ryboflawinę, kwas nikotynowy, pantotenian, witaminę H, magnez, wapń, żelazo, sód, potas, krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę i inozytol.

W 1964 r. grupa naukowców z Instytutu Pasteura w Paryżu doszła do wniosku, że mate zawiera praktycznie wszystkie witaminy niezbędne do podtrzymania życia. Wyniki analizy ilościowej naparu ze 100g Yerba-Mate:

* Wartośc energetyczna - 26,36kcal
* Białko - 2,32g
* Tiamina (witamina B1) - 1,26mg
* Pirodyksyna (witamina B6) - 0,83mg
* Magnez - 57,12mg
* Żelazo - 2,19mg
* Witamina C - 4,96
* Niacyna - 1,72mg
* Potas - 60,81mg
* Wapń - 58,66mg
* Sód - 10,26mg
* Fosfor - 52,81mg
* Kofeina - 0,89mg
* Glukoza - 3,67g

Analiza ta została przeprowadzona na Uniwersytecie Narodowym w Misiones.


Poza podstawowymi substancjami odżywczymi mate jest bogata w tzw. ksantynyny. To właśnie ich obecność zwraca uwagę naukowców. Najpopularniejszymi ksantynami obecnymi w yerba-mate są: mateina oraz jej „starsza siostra” kofeina.

Chociaż ksantyny mają podobny skład chemiczny, każda z nich ma indywidualne właściwości.

Badania wykazują, że jeśli nawet kofeina występuje w mate, jej ilość jest tak niewielka, że potrzeba 100 torebek herbaty, aby zawartość kofeiny była równa szklance kawy. Dlatego też pobudzające działanie "herbaty" yerba mate nie pochodzi z kofeiny.
Właściwość charakterystyczna dla wszystkich ksantyn to delikatne rozluźnienie mięśni. Ksantyny są dobrymi rozszerzaczami oskrzeli dzięki czemu są z powodzeniem stosowane w leczeniu astmy.


Wszelkie analizy potwierdzają fakt, że mateina posiada najlepszą możliwą kombinację właściwości wśród rodziny ksantyn!
Stymuluje centralny układ nerwowy – nie powodując uzależnienia (w przeciwieństwie do większości ksantyn) Wpływa relaksująco na obwodowe naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi bez silnego wpływu na rdzeń przedłużony i serce (inne ksantyny mają taki wpływ). Zaobserwowano zdecydowany wpływ na poprawię zdolności psychomotoryczne bez działań depresyjnych, charakterystycznych dla innych ksantyn.


Główne, roślinne związki chemiczne obejmują: alfa-amyrynę, alfa-terpineol, kwas arachidonowy, beta-amyrynę, kwas masłowy, kwas koleinowy, kofeinę, ksantyna (mateina), kwas 5-o-kofeoilochininowy, wapń, karoten, kwas chlorogenowy, cholinę, chlorofil, chryzanteminę, cyjanidyn-3-o-ksylozylo- glukozyd, cyjanidyno-3-glukozyd, olejek aromatyczny, eugenol, geraniol, solwat geranylu z acetonem, gwajacynę b, indol, inozytol, jonon, kwas izo-masłowy, kwas izo-kapronowy, kwas izo-chlorogenowy, kwas izo-walerianowy, kempferol, kwas laurynowy, lewulozę, linalol, kwas linolenowy, saponiny mate, kwas neochlorogenowy, nerolidol, kwas nikotynowy, nudikaucynę c, oktan-1-ol, kwas oktanowy, kwas oleinowy, kwas palmitynowy, kwas palmitooleinowy, pirydoksynę, kwercetynę, rafinozę, safrol, kwas stearynowy, taniny, teobrominę, teofilinę, trygonelinę, kwas ursolowy.

Brak komentarzy: